info@sapalomera.cat | (+34) 972 350 909 

iEducació Institut Sa Palomera | Moodle ESO i BAT Weeras | Moodle Cicles QBid - Programa Empresa + Escola | Saga - Departament d'Ensenyament

Orientació Acadèmica

Com a alumne de 3r d’ESO, el primer que has de fer és reflexionar sobre les teves aptituds, les teves preferències pel que fa a activitats i professions, les teves característiques personals i la teva actitud respecte al món laboral. Aquesta reflexió t’ha de portar a trobar quins entorns professionals i quins exemples d’estudis encaixen més amb el teu perfil. Per començar, és molt recomanable que responguis aquest Qüestionari d’autoconeixement.

De què t’agradaria treballar? Les feines poden agrupar-se en entorns professionals. A l’anterior enllaç pots 14 entorns i uns 60 exemples de professions. Conèixer les que s’adeqüen més a les teves aptituds, característiques i interessos pot ser-te d’ajut per prendre una decisió.

A la pàgina següent pots accedir a 29 vídeos amb les experiències de professionals que et descobreixen en què consisteix la seva feina.

Tingues present que el teu tutor i el Departament d’Orientació del centre estan a la teva disposició. Coneixen la teva situació, les teves aptituds i característiques. Si els expliques els teus interessos, poden assessorar-te en la teva presa de decisions en relació a la tria del 4t d’ESO més adequat al teu perfil. No triïs sense una reflexió prèvia. Per descomptat, la teva família és qui més et coneix i, per tant, potser qui millor pot ajudar-te. Parleu-ne. Dediqueu-hi temps. (Disposeu també d’una Guia per a les famílies.) També pots adreçar-te a alumnes de 4t d’ESO, que et poden parlar de la seva experiència. Recorda que al llarg del curs hi haurà xerrades informatives: aprofita-les!

A l’adreça de la Generalitat Estudiar a Catalunya disposes de tota la informació necessària.

Ets a punt d’acabar l’etapa de la teva vida marcada pels estudis obligatoris. Després de l’ESO, ja saps que passes a ser molt molt més responsable dels teus estudis i, en conseqüència, del teu futur acadèmic i professional.

La teva reflexió sobre el teu futur acadèmic i professional va començar, en principi, quan cursaves 3r d’ESO. Si no és així, pots recuperar les accions que hauries d’haver fet aleshores per iniciar el teu recorregut de presa de decisions. Més o menys, convindria que ara ja haguessis establert uns objectius adients o almenys unes prioritats.

És hora d’analitzar quin camí acadèmic s’adequa més o menys als teus objectius o prioritats. Per començar, has d’explorar i conèixer el sistema educatiu a Catalunya. Hi ha diferents itineraris. És probable que més d’un et pugui conduir cap als teus objectius, però cadascun té les seves peculiaritats. El sistema educatiu és actualment en transformació. Consulta els Estudis en vigor.

A l’hora de triar l’itinerari que seguiràs en acabar els teus estudis obligatoris, et pot ajudar el fet de recopilar informació sobre el Món laboral. En concret, sobre l’ocupació o ocupacions relacionades amb els ensenyaments que vols cursar: com més informació tinguis sobre la professió o les professions que vols exercir i les sortides professionals dels estudis, més fàcil et serà escollir la formació adequada.

El teu tutor us anirà informant sobre el sistema educatiu català, les característiques del batxillerat en general i del batxillerat que ofereix l’Institut Sa Palomera. També informarà de les famílies professionals que agrupen els cicles formatius de grau mitjà (CFGM) i de grau superior (CFGS) així com els cicles que s poden cursar al Sa Palomera. Atendrà de manera personalitzada les teves inquietuds. També gaudiràs de xerrades informatives sobre batxillerat i sobre cicles formatius en el CRP de la Selva II. A principi de març també pot ser interessant que visitis amb la família el Saló de l’Ensenyament a Barcelona, que és la trobada de referència d’informació i orientació sobre l’oferta educativa nacional i internacional.

Consulta, si és necessari, les Preguntes més freqüents sobre orientació.

Si aquest any fas 17 anys o ja els tens, recorda que pots fer la Prova d’accés a CFGM que es realitza habitualment al principi de maig. El teu tutor i/o els responsables del Departament d’Orientació te n’informaran, t’ajudaran a matricular-te i, fins i tot, et donaran assessorament per preparar la prova.

Recorda de 3r que la informació que necessites per a la teva presa de decisions és a Estudiar a Catalunya.

Recorda també de 3r que, si tot plegat no t’ha ajudat a decidir-te, encara tens la possibilitat d’endinsar-te a Educaweb per descobrir què vols estudiar o de què vols treballar. Et permet explorar en quins estudis i professions tens potencial, conèixer el sistema educatiu, les titulacions oficials i totes les professions i, fins i tot, resoldre els teus dubtes.

Si estàs cursant 2n de batxillerat ja deus haver sentit parlar que, almenys fins al 2016 inclòs, l’accés i l’admissió a la universitat està marcat per les proves d’accés a la universitat (PAU). La Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya publica tota mena d’informació sobre les PAU  que et pot ser útil. També deus saber que hi ha diferents webs que apleguen els exàmens de totes les matèries des de fa molt anys, incloses les solucions: selecat.cat o selectes.cat, per exemple. Recorda que alguns estudis (pocs però significatius) tenen proves d’aptitud personal (PAP), com Ciències de l’activitat física i de l’esport, Cinema i mitjans audiovisuals, Pilot d’aviació comercial, Traducció i interpretació, i Art Dramàtic, per exemple.

Durant el curs rebràs molta informació sobre les PAU, no només a les tutories, sinó a totes les matèries que curses. (Fins i tot, potser més de la que voldries.)

A Catalunya hi ha 12 universitats. Algunes són públiques i altres són privades. Aquesta Llista d’universitats disposa dels enllaços a cada institució: ub.eduuab.catupc.catupf.catudg.cat, etc. Recorda que l’accés a les universitats privades està marcat per criteris diferents. En qualsevol cas, disposes d’un simulador de notes per calcular, d’una forma aproximada, la teva nota d’admissió per a cadascun dels estudis de grau. Forma part d’un web que és prou útil: Què i Per què estudiar a les universitats catalanes.

Hauries de consultar l’estructura dels Estudis universitaris, l’oferta de graus i altra oferta formativa d’estudis superiors. Si no coneixes bé l’oferta existent no podràs prendre una decisió basada en tota la informació de què disposes.

Una altra opció després amb el títol de batxillerat és accedir a un CFGS (o a un CFGM). Recorda que el títol que s’obté en haver cursat amb èxit un grau superior és el de tècnic superior i que la durada sol ser de 2.000 hores o dos cursos. Amb el títol de grau superior es pot accedir a estudis universitaris per una via diferent a la de les PAU. El web Estudiar a Catalunya disposa de tota la informació necessària en relació als cicles formatius de grau superior.

Un web interessant que recull tota la informació necessària sobre estudis superiors és Un Portal.

Un tema també interessant a l’hora de perfilar el teu futur acadèmic és conèixer les beques i ajuts a l’estudi existents. La Generalitat disposa d’una Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR). Pots calcular els preus de la matrícula a un grau a matriculauniversitaria.cat

Al llarg del curs rebràs informació i orientació sobre les possibilitats acadèmiques després del batxillerat, visitaràs el campus universitari de la Universitat Autònoma de Barcelona, etc. A més, rebràs assessorament per a la preinscripció i la matrícula de les PAU, i fins i tot suport presencial durant la realització de les proves.

Recorda que l’acreditació de nivell intermedi d’anglès és un requisit per als actuals títols universitaris, i que s’ha d’obtenir, si no es té, al llarg de la carrera. Si estàs cursant 2n de batxillerat, recorda que tens accés a les proves de Cambridge que es realitzen en el centre. També disposes de l’Escola Oficial d’Idiomes (per exemple, EOI de Blanes). Durant la realització del grau, també podràs accedir al centre d’idiomes de la universitat; per exemple, a l’Escola d’Idiomes Moderns de la Universitat de Barcelona o el Servei de Llengues Modernes de la Universitat de Girona.

També hi ha la possibilitat d’anar a estudiar a l’estranger. La Secretaria d’Universitats i Recerca ofereix Informació internacional; és a dir, informació sobre programes i ajuts per sortir a estudiar fora de Catalunya.

Un estudiant universitari ha de dedicar temps i esforços a aprendre i/o millorar les habilitats més relacionades amb el seu èxit personal i professional futur. Per exemple, la interacció positiva en grup (comunicació, coordinació, organització, lideratge), la persistència, la intel·ligència emocional, etc. Com més aviat t’hi posis, millor anirà.

Finalment, si resulta que, de fet, no tens gens clar què vols estudiar, encara tens la possibilitat d’endinsar-te a Educaweb per descobrir-ho. Aquest web et permet explorar en quins estudis i professions tens potencial, conèixer el sistema educatiu, les titulacions oficials i totes les professions i, fins i tot, resoldre els teus dubtes