Linux

Versió de lliure distribució del sistema operatiu UNIX el qual té totes les característiques que es poden esperar d'un modern i flexible UNIX. Inclou multitarea real, memòria virtual, llibreries compartides, adreça i maneig propi de memòria i TCP/IP.

El Sistema Operatiu Linux (es pronuncia de la mateixa manera que en l'idioma Espanyol, i no 'lay-nux') va ser creat per Linus Torvalds en 1991 com una alternativa als sistemes Unix de l'època. Inicialment només contava amb les funcions més bàsiques, però amb l'ajuda de col·laboradors al voltant del món va anar cobrant força fins a convertir-se en el que és avui dia: un Sistema Operatiu basat en Unix amb totes les característiques que s'exigeixen en els sistemes comercials.

Linus Torvalds va comprar un sistema basat en i386, el qual portava preinstal·lat el sistema operatiu MS-DOS. Acostumat a treballar amb sistemes operatius Unix, i insatisfet amb els oferiments gratuïts per les seves limitacions i els comercials pels seus elevats preus, va decidir llavors iniciar el projecte que avui s'ha convertit en una autèntica alternativa a altres Sistemes Operatius.

Al conèixer de l'existència del Projecte GNU ? un grup de desenvolupadors de programari que promouen la lliure distribució dels programes font perquè els usuaris mateixos contribueixin amb els seus coneixements per al millorament total del programari ? Linus va decidir també adherir-se i publicar lliurement els programes font del seu Sistema Operatiu. Linux va atreure molts desenvolupadors des d'un principi ? el concepte del 'Open Source Movement' (Moviment per a l'Alliberament dels Programes Font) ha estat un dels majors atractius.

La llibertat de desenvolupament, la proliferació de noves idees i el millorar conceptes ?clàssics? va ser liderat per entusiastes de diferents àrees ? aquells amb experiència en xarxes van contribuir amb les seccions que s'encarreguen de protocols - implementació, mentre que uns altres amb experiència en maneig de memòria van contribuir amb les seccions de Linux que s'encarreguen d'aquesta tasca.

Linus Torvalds té generalment l'última paraula de quina s'incorpora en cada nova versió ? però existeixen distribuïdors que li incorporen disferents aplicacions i eines a un preu raonable, juntament amb detallas lliures i eines d'instal·lació.

Linux és utilitzat en moltes companyies i organitzacions importants. De fet, és l'únic Sistema Operatiu no fabricat per Microsoft que està guanyant considerable terreny en el mercat.

Linux és un Sistema Operatiu dissenyat des d'un principi per a facilitar el seu ús i administració especialment remota. Fins i tot en ambients gràfics, es pot utilitzar un servidor Linux per a executar poderoses aplicacions en terminals barats (fins i tot equips que ja van passar fa molt la seva ?vida útil?, com per exemple Intel Pentium 1, 2, 3).

» Glossari d'Informàtica